Reisverslag Thailand (2001)

Na een perfecte vlucht vanuit het warme China kom ik aan in het nog warmere Thailand. Het is vandaag 26 september en een beetje het einde van het regenseizoen. Juist op tijd heb ik in Bangkok, de hoofdstad van Thailand, een eenvoudig optrekje voor de komende nacht gevonden als ik even daarna op een heuse tropische regenbui word getrakteerd. Dat komt eigenlijk wel goed uit want ik wil me deze avond nog even amuseren in het altijd "warme" Patpong met zijn vele go-go-bars en rijke nachtleven. Dit is het echter niet alleen wat Thailand zo boeiend maakt. Toegegeven, Thaise meisjes zijn erg mooi en zij hebben met hun Oosterse uitstraling en altijd vriendelijke glimlach een ontzettende aantrekkingskracht op de mannen, maar daarnaast heeft dit Boeddhistishe land ook erg veel moois te bieden op gebied van cultuur en historie.

De eerste morgen in Bangkok ga ik even lunchen in een park en na in een supermarkt een broodje, een flesje yakult en wat fruit te hebben gekocht, loop ik naar het vlakbij mijn hotel gelegen Lumpinipark. Ik ben wat laat en zie daardoor nu wat minder mensen die hier elke morgen hun tai-chi oefeningen doen. Het is een niet erg groot maar wel mooi aangelegd park en is een aangenaam rustpunt in deze drukke en soms erg warme stad. Eerder hoorde ik dat wanneer je eenmaal in Bangkok geweest bent je hier altijd weer terug komt. Dat blijkt ook voor mij op te gaan nu ik hier alweer voor de derde keer ben. Zoals Hongkong een stad is om maximaal 3 dagen door te brengen, geldt dat eveneens voor Bangkok met dit verschil dat je hier meerder keren voor 3 dagen naar toe moet gaan! Tijdens een eerdere rondreis in Bangkok heb ik een bezoek gebracht aan het prachtige Grand Palace en een enerverende klongtocht (met verschillende bootjes door de plantages) gemaakt. Ik had me toen voorgenomen om bij een volgende gelegenheid meerdere bezienswaardigheden van de stad te gaan bekijken en daar heb ik nu dus tijd voor.De volgende dag bezoek ik de in 1932 aangelegde Memorial Bridge, de eerste echte brug van de stad die een verbinding vormt met de Westzijde van de Chao Phraya rivier en ga ik vervolgens naar de overdekte markt aan de rivier waar dagelijks met boten de verse vruchten en groenten worden aangevoerd voor de diverse keukens van Bangkok. In de marktstraten zijn vrouwen bezig prachtige bloemstukken te maken die door de Thai worden gekocht om Boeddha te vereren. Vaak zie je de bloemstukken in de auto hangen. 's-Middags breng ik een bezoek aan de Gouden Berg die alleen via een erg stijle ronde trap naar boven te bereiken is. De trap eindigt bij een groot Boeddhabeeld. Nog een trap omhoog brengt me naar een vergulde stupa vanwaar ik een mooi uitzicht heb op Bangkok. Naast het Grand Palace ligt het Sanam Luang-park waar ik even een rustpauze neem. Onder de palmbomen geniet ik van prachtige tropische bloemen en planten waaraan dit park rijk is en voel me happy.

Een inlandse snelbus brengt me de andere dag in twee uur naar Pattaya om hier in deze prachtige badplaats aan de Golf van Siam nog enkele dagen te genieten en bij te komen van mijn enerverende reis. Het is inmiddels november geworden en zoals er elke maand wel iets te doen is ben ik ditmaal getuige van het Loy Krathong, een van de mooiste Thaise feesten. Bij volle maan plaatsen de Thais brandende kaarsen en wierook in kleine uit prachtige bloemen vervaardigde bootjes om die vervolgens in de open zee te brengen. Ook worden grote luchtzakken met kaarsjes opgelaten waarbij het geheel een feŽriek aanzien geeft. Daarna begint een groot feest voor jong en oud en zie ik de Thais genieten van hun muziek, gelardeerd met inlandse grollen en grappen.Voor mij niet te verstaan maar dat veranderd wanneer ik kennis maak met een allervriendelijkste Thaise die me nader uitleg geeft van dit culturele gebeuren.Pattaya heeft vele mogelijkheden voor een aangenaam verblijf. Zo is het o.a. mogelijk om dagtrips te maken naar eilanden in de omgeving, een bezoek te brengen aan een tropische dierentuin of te gaan afdingen tijdens het winkelen in de Walkingstreet. In de namiddag worden dan langzaam de vele beerbars geopend en voorzien de Thaise vrouwtjes op een allerbeminnelijkste manier de mannen van drank. Ze gaan met je poolen of spelen aan de bar een spelletje vier-op-een-rij en langzaam ontrolt zich aan je voeten het grootste feestspektakel van de wereld waarbij de muziek steeds harder gaat klinken. Je kunt gebruik maken van de echte Thaise massage, in de go-go-bars het paaldansen bewonderen of prachtige travestietenshows bekijken die in grote paleisachtige gebouwen worden opgevoerd. Alle winkels zijn geopend alsook speciale avondmarkten en in luxe hotels kun je een heerlijk zeebanket laten opdienen om daarna onder de tropische avondhemel van romantische dansmuziek te gaan genieten. Meer dan voldaan en met een hoop positieve indrukken opgedaan tijdens deze mooie en goed verlopen reis, stap ik 5 oktober in het vliegtuig dat me na een vlucht van meer dan 12 uur weer veilig naar Amsterdam brengt. Het voornemen voor een vervolgreis naar AziŽ heb ik intussen alweer gemaakt.

© 2004-2015 Pieter Aarden
Op alle foto's en teksten op deze website berust © kopieerrecht.
Van deze website mag niets zonder schriftelijke toestemming worden overgenomen of gebruikt op welke wijze dan ook.

All photo and text used on this website is © copyrighted material, reproduction or usage without written permission is prohibited.


Bezoekers