Reisverslag Hong Kong (2001)

De middagvlucht naar Hong Kong verloopt vlotjes en vooral de eerste aanblik vanuit de lucht is indrukwekkend. Op zee zie ik de vele grote en kleine bootjes, de eilandjes en de vele hoge gebouwen die me een beetje aan New York doen denken. Deze voormalige Britse kroonkolonie is sinds 1 juli 1997 weer in Chinese handen. Mijn Amerikaanse dollars ga ik hier omwisselen voor de Hongkong Dollar en vanuit de nieuwe superluxe vluchthaven op Lantau Island ga ik met de airport expres, een soort metro, naar het schiereiland Kowloon. Hier arriveer ik na ongeveer 35 km., waarbij het laatste stuk ondergronds is. Met een taxi laat ik me op een luxe manier naar het YMCA hotel brengen en krijg meteen een stijve nek van het alsmaar naar boven turen van die ontzettend hoge gebouwen. Het afrekenen van de metro en de taxi bevestigen de eerder doorgekregen boodschap dat Hongkong erg duur is. Mede hierdoor beperk ik me de eerste avond tot een kleine sight seeing in de omgeving van mijn ook al erg luxe hotel. Ik ga een hapje eten buiten het hotel, een fris bad nemen in het hotel en na het bekijken van de diverse TV-zenders val ik voor het toestel in slaap. Het was al-met-al een enerverende en vermoeiende dag. De volgende dag doe ik lekker luxe, slaap heerlijk uit, neem een warm kruiden- en bubbelbad en ga daarna, om een beetje op de hoogte te blijven van het wereldnieuws, naar een internetcafť. Een paar e-mailtjes naar familie en vrienden en daarna met de taxi naar de ferry-haven. Ik wil morgen Hong Kong Island bekijken en ga alvast wat informatie opdoen. Bezoek even een 4 verdiepingen hoog winkelcentrum, waarin zich zo'n 130 luxe winkels bevinden, en ga vervolgens naar het Kowloon Park, een oase van rust tussen de betonnen hoogbouw van het centrum. Het park is niet erg groot maar er is wel van alles. Keurig aangelegde bloemenperken, waterpartijen met mooie fonteinen waarin flamingo's, zwanen en eenden. Diverse standbeelden Ook souvenirstands en ijsverkopers ontbreken niet.



De avond beperk ik me na het eten van een heuse Chinese biefstuk, in het doornemen van de ondertussen door mij vergaarde info over Hong Kong.

De volgende ochtend maak ik me op voor een nostalgische tour en ga opnieuw naar de ferry-haven. Hier stap ik op een typisch Engels aandoende veerboot waarmee ik naar het aan de overkant gelegen Hong Kong Island wordt gebracht. Vanaf deze groen-witte veerboten, die van 's-morgens tot 's-avonds continu op en neer varen, heb je een mooi uitzicht op de imposante skyline van de wolkenkrabbers. Ik proef hier ook een beetje het oude koloniale tijdperk en probeer me daar een voorstelling van te maken. Er wordt veel Engels gesproken en ik zie ook veel oudere Engelse toeristen die hier zichtbaar de herinneringen van weleer ophalen. Na 8 minuten varen is de overkant bereikt en ga ik met een gratis pendelbus naar Peak Tramway. Een kabeltram, die hier al is vanaf 1888, brengt mij langs een bijzonder steile helling naar de 397 meter hoge Victoria Peak. Hierboven is een groot overdekt winkelcentrum. Op de derde verdieping bevinden zich verschillende buitenterrassen vanwaaruit je een indrukwekkend uitzicht hebt op Hongkong en het hele eilanden- en havengebied eromheen.



De andere dag bezoek ik aan de overkant van mijn hotel een erg stijl en hoog gelegen park waarbij het me opvalt hoe omwonenden zich in dit bosrijke park, ieder een klein plekje hebben "toegeŽigend", soms erg leuk verfraait met een dakje en bankje, alwaar zij op hun vrije zondag gaan mediteren en picknicken. Vandaag ook nog wat mailtjes verzonden, inkopen gedaan en m'n koffer gepakt voor het vervolg van mijn reis morgen naar Bangkok.

© 2004-2015 Pieter Aarden
Op alle foto's en teksten op deze website berust © kopieerrecht.
Van deze website mag niets zonder schriftelijke toestemming worden overgenomen of gebruikt op welke wijze dan ook.

All photo and text used on this website is © copyrighted material, reproduction or usage without written permission is prohibited.


Bezoekers