Reisverslag Egypte

Na enkele jaren van diep ellendig gevoel in verband met echtscheiding, begin ik nu langzaam de draad weer op te pakken. Het leven gaat verder en is tenslotte beperkt. Die wetenschap en het bij mij altijd aanwezig avonturiergevoel, doen mij besluiten om mezelf in het reisgewoel te storten. Een heerlijke ontspanning, een erg goede afleiding, je komt nog eens ergens en je ziet nog eens wat. Na eerder in Tunesië te zijn geweest, besluit ik deze keer om het buurland Egypte te bezoeken, met als speciaal doel Cairo en de piramides in Gizeh. Met een strandvakantie aan de Rode Zee in Hurghada zal ik mijn reis besluiten om hierna via Cairo weer terug te vliegen naar Amsterdam.

Ik heb een georganiseerde reis geboekt waarbij het vliegtuig ons in ongeveer 4 uur naar Cairo, de hoofdstad van Egypte zal brengen. Tijdens de zonnige vlucht zie ik langzaam een hele kleurschakering onder me voorbijtrekken.Het vlakke groene land verandert al snel in een bergachtig gebied en hier en daar zie ik hoge met sneeuw bedekte bergtoppen. We vliegen over de azuurblauwe Middellandse Zee om weldra de kuststrook van Noord-Afrika te bereiken waarbij het land plotseling een geelbruine kleur aanneemt. Het blijkt duidelijk dat we nu boven een woestijngebied vliegen, de uitlopers van de Sahara-woestijn. Het uitchecken op het vliegveld van Cairo gaat zonder problemen en buitengekomen genieten we meteen van de aangename temperatuur in dit Noord-Afrikaanse land.

We worden per touringcar naar een sjiek hotel in Cairo gebracht waarbij ik voor het eerst kennis maak met mijn mede reisgenoten. Een rustig, voornamelijk uit stelletjes bestaand gezelschap waarmee ik het best zal kunnen vinden. In het hotel maken we kennis met een vrouwelijke gids die ons tijdens een welkomstdrankje uitleg geeft over het programma van onze trip. De eerste dag gaan we Cairo verkennen en maken we kennis met het erg drukke verkeer dat in onze ogen allemaal door elkaar rijdt. Auto’s, bussen groot en klein, fietsen waarop van alles wordt vervoerd, karren met ezels etc. Aan stoplichten houdt zich niemand, het lijkt wel of ze kleurenblind zijn.

We merken al snel dat we in een moslimland zijn terechtgekomen, zien de eerste gesluierde vrouwen en waterpijprokende mannen die op terrasjes hun tijd zitten te verdoen. Uitgelaten schoolkinderen lopen mooi achter elkaar waarbij ze hun handen op de schouders van hun voorganger hebben liggen. Een vrij veilige manier om elkaar niet kwijt te raken in deze drukke mensenstad.We bezoeken vandaag de Khan El Khalili Bazaar. Deze markt bestaat al vanaf de 14e eeuw en je kunt er vooral gouden, zilveren en koperen voorwerpen kopen alsook diverse soorten mooi uitgestalde kruiden. De meeste winkeltjes puilen echter uit van de souvenirs, die vaak zijn vervaardigd uit kunstig houtsnijwerk. Het in de Oosterse landen alom bekende afdingen viert ook hier hoogtij. Later op de dag gaan we klabab eten in een restaurant waar we worden verwelkomd door een in originele klederdracht gehuld muziekgezelschap. Klabab is Egyptisch eten en heeft wel een bepaald risico omdat de hygiëne hier nog niet zo hoog staat aangeschreven. Ook met watergebruik moet je oppassen zoals overigens in zoveel landen en het advies is dan ook om een fles water in de winkel te kopen voor je dagelijks rantsoen terwijl ook wordt geadviseerd om hiermee je tanden te poetsen. Overigens heeft niemand van ons problemen gehad met het eten in Egypte.De volgende dag brengen we een bezoek aan het Egyptisch Museum waar de rijkste verzamelingen oudheden ter wereld te bewonderen zijn. Het museum staat vol met beelden van goden, farao’s, mummies en sarcofagen. Het meest bekend in dit museum zijn de schatten uit het graf van Toetanchamon, het beroemde goud/blauwe dodenmasker en het beeld van Nefertiti.

’s-Middags brengen we een bezoek aan de grote Mohammed Ali Pasha Moskee, ook bekend als de Albasten Moskee doordat in de bouw veel albast is toegepast. Voordat we deze Moskee ingaan, moeten we ons van ons schoeisel ontdoen wat overigens meestal wel gebruikelijk is als je een Moskee bezoekt.

De prachtige Moskee heeft een grote koepel in Ottomaanse stijl waaronder een enorme luchter hangt. Tientallen heldere lampen zorgen voor een erg sfeervolle verlichting. We bezoeken verder de Citadel, een van de machtigste islamitische vestingen ter wereld en gebouwd in de dertiende eeuw dat dienst deed als fort en met zijn hoge muren en torens Cairo beschermde tegen mogelijke invallers.

Later op de dag gaan we naar oud Cairo en brengen daar een bezoek aan de hangende Koptische Kerk uit de vroeg- christelijke tijd.De derde dag van ons bezoek gaan we met de bus naar de beroemdste bezienswaardigheden van Egypte, de piramiden van Gizeh, even buiten Cairo. Drie piramiden staan dicht bij elkaar en behoren toe aan drie op elkaar volgende farao’s uit de 4e dynastie.Op korte afstand van deze piramiden staat de bekende Sfinx waarvan alleen de kop zichtbaar is en het grootste gedeelte onder het woestijnzand is bedolven.

Aan boord van een restaurantboot op de Nijl besluiten we deze interessante dag met een heerlijk diner.

De volgende dag brengt de bus ons naar Sakkara voor een bezoek aan de oudste piramide van Egypte, de trappenpiramiden van Djoser en Memphis, ooit de hoofdstad van Egypte. Hier zien we het beeld van Ramses II en de albasten sfinx.Op de terugreis naar Cairo bezoeken we een tapijtfabriek en maken we kennis met kinderarbeid, We mogen niet praten met de kinderen en worden snel naar de zolder geloodst alwaar we tapijten kunnen kopen. Met de bus gaan we de volgende dag naar Hurghada waar we logeren in een luxe hotel met grote binnenplaats en gelegen op loopafstand van het strand.Hurghada is een kleine en nu nog rustige badplaats aan de Rode Zee. Het bezit echter een van de mooiste koraalparadijzen ter wereld waardoor hier binnen niet al te lange tijd een groot internationaal duik- en snorkelgebied zal ontstaan. De prachtig heldere turkooisblauwe zee draagt daar zeker toe bij. We blijven hier enkele dagen en bezichtigen o.a. de Moskee en een markt waar men voor alles terecht kan. In het plaatsje kom je in contact met het oude Egyptische leven en zien we de vele neringdoende bezig vanuit kleine simpele winkeltjes hun dagelijks kostje te vergaren. Het valt op hoe vriendelijk en behulpzaam de mensen zijn en nog niet verpest door de materialistische wereld. De vraag is alleen, voor hoe lang nog?

De laatste dag vermaken we ons op het mooie strand, nemen een duik in de helderblauwe Rode Zee en worden al snorkelend de geheimen van ”Egypte onder water” bekeken. ’s-Avonds vertrekken we met een busje voor een lange reis van 220 kilometer naar Cairo en het wordt een niet zo plezierige rit. Eenmaal buiten Hurghada scheurt de chauffeur met een verschrikkelijke snelheid door het inmiddels donkere land. Er is nergens wegverlichting en ook de meeste tegenliggers rijden zonder licht of doen dit op het laatste moment aan. Onderweg worden we ook nog gecontroleerd door ons onbekende types met wapens en het geheel doet allemaal erg beangstigend aan. Later horen we dat er vaak overvallen plaatsvinden…, vandaar die controle. We komen gelukkig heelhuids in Cairo aan alwaar we nog een beetje pips het vliegtuig naar Amsterdam nemen. Al met al een prachtige reis. Mijn plan om volgend jaar naar Luxor te gaan en daar deel te nemen aan een nijlcruise stel ik toch liever even uit, ondanks de verhalen van reizigers die eerder deze boottocht maakten en hier erg positief hierover waren.

© 2004-2015 Pieter Aarden
Op alle foto's en teksten op deze website berust © kopieerrecht.
Van deze website mag niets zonder schriftelijke toestemming worden overgenomen of gebruikt op welke wijze dan ook.

All photo and text used on this website is © copyrighted material, reproduction or usage without written permission is prohibited.


Bezoekers